T O P
SergeantCATT

Kesäkuu 20 oli villi, oikeasti saimme sen ensimmäisen aallon tukahdutettua täysin. Varmaan johtui myös siitä, että rajoituksilla ja koronalla oli psykologinen vaikutus: nuoret välttivät vanhuksia ja ihmiset turhia kontakteja.


Technopolitan

Silloinen korona oli myös selvästi vähemmän herkästi leviävä kuin delta, omikronista puhumattakaan.


SergeantCATT

Näin on


foreignmacaroon6

nuoret välttivät vanhuksia ja ihmiset turhia kontakteja *normaalia enemmän\**.


[deleted]

[удалено]


kolikkok

Niiden tarkoitus ei edelleenkään ole estää tartuntoja vaan tehdä niistä lievempiä ettei joutuisi teho-osastolle.


IIALE34II

Näinhän se on. Ja jos sattuu olemaan tosi hyvä rokote, rokotteen ottajalle ei tule mitään oireita jos sen taudin saa. Sama kuin tautia ei olisi olemassa. Ainakin niille jotka sen on ottanut ¯\\\_(ツ)\_/¯


[deleted]

[удалено]


lasdue

Rokotteiden päätarkoitus on pitää kansa ulkona sairaaloista jos sairastuvat


WarmTemperature

Kyllä, tämä oli toiveena varmasti kaikilla ennen rokotteiden saapumista markkinoille ja ihmisten olkapäihin. Hyvin nopeasti tuli kuitenkin selväksi todellisuus, joka on se että vaikka rokote ei estä tartuntaa, se on hyvin tehokas vakavaa tautimuotoa vastaan ja vähentää ratkaisevasti tehohoidon kuormitusta.


TittenTatten

Mitä itse olen ymmärtänyt on että rokotteiden tarkoitus on auttaa kehoa taistelemaan viruksia vastaan. Rokotteiden avulla valkosolut(?) tunnistaa viruksen nopeammin ja onnistuu tuottamaan tuottamaan soluja jotka hoitaa viruksen vittuun. Kai se jonkin verran ehkäisee tartuntoja jos keho ehtii tarpeeksi nopeasti reagoimaan mutta päätarkoitus on että viruksen vaikutus ihmiseen olisi mahollisimman pieni.


[deleted]

[удалено]


TittenTatten

Nyt on suurin osa koronasta kai delta ja omicron varianttia johon rokotus ei sovellu yhtä hyvin kun alkuperäseen versioon. Siitä en kyl osaa sanoo mikä toimivuus sillä sitte loppujen lopuks oli siihen alkuperäsee.


Natural-Intelligence

"Meille luvattiin". Ei rokote ole mikään Jeesus, joka luvataan kansalle. Rokotetutkimukset ovat tieteellisiä tutkimuksia, joissa tutkitaan rokotteen tehoa tietyssä olosuhteessa (mm. tiettyä varianttia ja normaalikuntoista käihmistä). Vaikka variantit aiheuttaa omat haasteet, tuo 50 % teho on kyllä puutaheinää. Jos vertaat tehohoitopotilaita tai kuolleita suhteessa tartunnan saaneisiin, huomaa kyllä, että kyllä rokotteissa on tehoa. Muistaakseni tuo "lupaus" oli, että estää 95% todennäköisyydellä vakavan taudin. Ei että 95 % todennäköisyydellä pääset baariin.


ArttuTiskari

Mitä statseja kattoo niin aika hyvin ne selvästi tarttumistakin estävät


Diss1dent

Ei. Rokotus on SARS-Cov-2 virusta vastaan. Sen tarkoitus on ehkäistä COVID-19 taudin eli kansankielellä koronan puhkeaminen kehossa. Rokotus siis ei varsinaisesti *estä tartuntaa* vaan lieventää/ehkäisee taudin puhkeamisen. Rokote kuitenkin lieventää kehossa olevien virusten määrää ohjelmoitujen valkosolujen avulla, jolloin myös leviämisen riski on pienempi, joskin ei suinkaan täysin poissuljettu. Uudet variantit voivat kuitenkin rokotesuojan ohittaa, jolloin tarvitaan buusteri, ja ilman varianttejakin se buusteri on hyvä ottaa (kuten muutkin rokotukset aika ajoin). Kannattaa opiskella miten rokotteet toimivat, huima keksintö!


Baavoz

Muistan kun 2020 16.3 omana syntymäpäivänä lähin viemään isoäitiä kuopioon kun ei kehdattu pistää pistää bussilla menemään 400km matkaa koronan takia. Kävin sillon myös hänelle kaupassa ja kaikki paskapaperi, leivontatarvikkeet ja säilykkeet oli loppunu ja ihan maailmanlopun meininki oli vaikkei tartuntoja vielä paljoa ollutkaan :D


_Konna

Oi oi! Sama syntymäpäivä kun meikällä! Katotaan meneekö kolmannetkin synttäribileet sivu suun tässä...


Baavoz

Hah no se jää nähtäväksi :D tilanne on aika "elävä" Nytten


Warmag2

Myöhemmin samana vuonna vaimo halusi hamstrata vähän paskapaperia, koska koki jääneensä vaille tätä tärkeää sukupolvikokemusta. Käytiin sitten ostamassa kolme isoa paalia, jotka eivät enää mahtuneet ostoskärriinkään, ja näytettiin täysiltä idiooteilta kassalla. Tunnelma ei kyllä ollut yhtään apokalyptinen, kun sitä paperia oli siinä vaiheessa kaupassa yllin kyllin.


LaserBeamHorse

Se tuossa vitutti, kun ihan oikeasti tarvitsi vessapaperia. Joko näytit massahurmokseen ajautuneelta tai sitten ei ollut mitä ostaa.


Ripulipieru

Itsellä oli tuolloin hamstarausmanian aikaan paskapaperi loppumassa, enkä kehdannut mennä kaupasta ostamaan lisää, jotten näyttäisi samanlaiselta idiootilta.


pneumokokki

Joo nuo hyllyt paikallisessa Prismassa kyl muistaa, tomaattikastike ja pasta oli melkein kokonaan loppu, samoin Corona-olut oli käynyt kaupaksi. :D


beetsrules

Rookie numbers.


t0p13og

Olisipa edelleen niin....


DeFUID

[Muistan vielä ajan, kun ei tarvinnut miettiä anniskeluaikoja.](https://www.youtube.com/watch?v=maOtX4tXyb4)


heksa51

Ei kyllä ole ikävä. Nykyinen tautitilanne ei ole enää mitenkään verrattavissa tuohon, taudin lievyyden ja rokotuskattavuuden seurauksena. Muutenkin tartuntamäärien tarkka tuijottaminen tulisi jo lopettaa, ja miettiä uudelleen asioihin suhtautumista kuten thl:stäkin on jo varovasti ehdoteltu. (Todelliset tartuntamäärät olevat tilastoja suurempia, ja toisaalta tilastot vääristyvät toisestakin päästä, harvempi on koronan vuoksi sairaalassa kuin tilastoista voisi luulla)


NecessaryPost6759

Onneksi koronapassi...eiku.


Fit_Library1023

Korona ottaa ne kenet ottaa. Tässä voidaan käydä ainoastaan hidastus taistelua, minkä hinta on sitten mielenterveysongelmat ja konkurssit. Rokotteet kannattaa laittaa kuntoon, niin todennäköisesti sairastaa lievempänä. Itse haen kolmannen rokotteen. Yhteiskunta pitäisi avata heti.


Ok_Water_7928

> Yhteiskunta pitäisi avata heti. Sinulla on varmaankin joku realistinen ja hienostunut strategia estää terveydenhuollon täys kaaos, kun tosta vaan kannustat koronan vapaaseen levittämiseen. Ai ei ole? Mutta kuitenkin piti päästä möläyttelemään tyhmyyksiä.


moody420

Joo poistetaan kaikki rajoitukset niin sairaalahuolto varmasti ylikuormittuu. Hyvä idea


VoihanVieteri

Jotain on kuitenkin pakko ennen pitkää tehdä, vai jatketaanko rajoitusten tiellä hamaan tappiin? Seurauksena olisi kokonaisia sukupolvia, joiden tulevaisuus on menetetty. Siihen verrattuna jokunen tuhat - kymmenen tuhatta rokottamatonta kuollutta ei ole mitään. Heillä on ollut tietoa ja mahdollisuus tehdä valintansa. Jotain vastuuta voi tässäkin holhousyhteiskunnassa vierittää yksilöille. 10 % väestöstä pitää loppua kansaa panttivankinaan ikuisesti, jos rokottamattomien elämää ei selvästi vaikeuteta. Lisävero rokottamattomille, pääsy kielletty ihan kaikkialle paitsi maksamaan niitä veroja, työnantajille oikeus irtisanoa rokottamaton työntekijä (vrt. huumeista kiinni jääminen), rokotetuille aina etusija terveydenhuollossa jne. Keinoja kyllä riittää, mutta onko poliitikoilla pokkaa ottaa niitä käyttöön. Tapasin tänään ranskalaisen työkaverin. Pariisissa järjestetään tuhansien ihmisten konsertteja rokotetuille, kaikki baarit ja ravintolat yökerhoja lukuunottamatta ovat auki rajoittamattomasti (vain rokotetuille), eikä sairaaloissa ole mitään kriisiä.


hugeishmetalfan

Ongelmaksi tässä muodustuu vain se, että tätä argumenttia (rokottamaton = et saa hoitoa) voidaan alkaa käyttää tulevaisuudessa sitten muuhunkin. Poltat tupakkaa? Oma syy deal with it. Sydän- ja verisuonitautia? Et olisi syönyt epäterveellisesti. Sukupuolitauti? Mitäs et käyttänyt kumia. Ja niin edelleen. Meidän hyvinvointiyhteiskunnassa kun ei oikein voida evätä terveydenhuoltoa yksilön omien päätösten takia niin joudutaan näiden rokottamattomien paskakasojen takia turvaamaan terveydenhuollon toimivuus rajoituksin. Lisäveronkin kanssa ollaan vähän slippery slope osastolla, aletaanko sitten läskejä tai alkoholistejakin lisäverottamaan? Koronapassista täysin samaa mieltä, ei asiaa mihinkään jos ei ole piikkiä otettu.


Artisticslap

Kalteva pinta ei poista sitä että poikkeusaikana voidaan toimia toisin kuin normaalisti. Epäironisesti oon sitä mieltä että jos sairaaloihin ois tunkua niin etusijalle menis ne joilla on rokote. Vituttaa ja ahistaa ku tää kaikki vaan jatkuu ja jatkuu..


Pinna1

Muut luettelemasi ongelmat ovat monimutkaisia ja pitkäkestoisia haittoja, kun koronarokotteen hankkimiseen menee 99% kansasta 30 minuuttia aikaa elämästään sekä mahdollinen seuraavan päivän sairasvapaa töistä, nämä kerrottuna rokotteiden määrällä. Voin luvata sulle, että kun läskiyteen, tupakointiin tai sukupuolitauteihin keksitään yhtä yksinkertainen lääke niin jengiä tulee olemaan jonoksi asti. Toki silloinkin tulee olemaan samat idiootit keiden mielestä röökin poltto on lääkäreiden kuuntelua terveellisempää. Suomessa ollaan lähdetty tälle holhoomisen tielle missä 10 ihmisen arvioitu kuolema seisoo kauppaviinien tiellä, joten en näe meidän menevän tuolle rokotettujen syrjimisen tielle. Oletettavasti jossain vaiheessa päätetään viheltää peli poikki ja ensi kesä tulee olemaan taas kuin pellossa elämistä.


VoihanVieteri

Joo, tiedän, että universaalin terveydenhoidon sorkkiminen on tietyllä tavalla Pandoran lippaan avaaminen ja hyvinvointiyhteiskunnan perusteita nakertavaa. Käytännössä tätä kuitenkin jo nyt tapahtuu. Ei alkoholisteille tehdä elinsiirtoja ja addiktit yleisestikään eivät saa hoitoa, jos eivät sitoudu päihteettömään elämään. Nyt tilanne kuitenkin on se, että yhteiskunnan heikoin aines vie kaikki elinmahdollisuudet muilta. Ei tällä tavalla voi jatkaa enää pitkään. Kolmas vuosi koronaa pyörähti käyntiin ja rajoitusten tiellä ei ole mitään valoa tunnelin päässä. Nyt kaikki piikille, sitten kaikki rajoitukset alas ja sitten joukolla rukoilemaan, ettei ole perinyt heikkoja geenejä.


NecessaryPost6759

Vitut, yhteiskunta pitäisi laittaa kiinni muutamaksi viikoksi ja homma olisi ohi. vrt kiina. edit: sama "korona ottaa kenet ottaa" pätee myös yrityksiin, heikot kaatuu ja antaa vahvemmille tilaa kasvaa.


Tuke17

Tämähän se ois, ja ei se yhteiskunnan avaaminen estä riskiryhmäläisiä tai muita pelkääviä lukkiutumasta kotiinsa. En vain ymmärrä minkä takia nuorten pitää antaa parhaat vuotensa periaatteessa pois jonkun eläkeläisen hyväksi joka luultavasti muutenkin istuu vain kotona.


vooffle

Tässä vaiheessa taidetaan pelätä ennen kaikkea terveydenhuollon ylikuormittumista. Ihmisten muut terveysvaivat eivät kuitenkaan ole kadonneet mihinkään ja vaativat hoitoa.


TakaJagar

Toisaalta suomalaisen terveydenhoidon ongelmat kuten paska palkkaus ja osaajapula on ollut esillä kauan ennen Corollaakin. Nythän Kiuru kavereineen on ottamassa poikkeusoloja käyttöön että saadaan tarvittaessa pakolla siirrettyä ihmisten lomia ja henkilökuntaa sairaaloihin. Ei poikkeusoloja pitäisi käyttää työvoimapolitiikan välineenä, mitään muuta järjellistä syytä en keksi tilanteessa joissa mm. aluevaalien järjestämistä kukaan ei ole kyseenalaistamassa, mutta poikkeusoloja suunnitellaan. Toisaalla Tanska avaa yhteiskuntaa vaikka ovat korkeimmissa tartuntaluvuissa ikinä.


Jaamies97

Miksei voitu tehdä valistusta silläkin alalla tän kaiken aikana, vaan ollaan jätetty kaikki oman onnen nojaan


Eewertti

Itse olen nuori ja nään asian niin, että leviämistä pitää hidastaa sairaalakapasiteetin pitämiseksi. Jos yhteiskunta nyt aukeaisi täysin, niin tauti leviäisi vielä valtavasti enemmän. Näistä vain pieni murto-osa tarvitsisi sairaalahoitoa, mutta valtavasta määrästä pienikin osa voi olla merkittävä absoluuttisena lukuna iso joukko potilaita. Itse sairastin koronan tuossa joulun aikaan eikä pitään pahempaa ollut, mutta ihan terveillekkin aina voi pahasti käydä; noin suuresta otoksesta pakostakin tulee hoitoa tarvitsevia reilusti.


Peelosuperior

Kiitos että jaksoit kirjoittaa asiallisen vastineen. Minun teki mieli huutaa noille edelläoleville kommentoijille vähän tosiasioita heidän aivotoiminnastaan. :(


Fit_Library1023

Kauanko me tätä jatketaan ? Korona ei ole mihinkään lähdössä, ja kaikki ihmiset tulevat sen sairastamaan useampaan otteeseen. Rokotteita on saatavilla, ja kuolleisuus terveillä ihmisillä on prosentin kymmenyksiä. Jos täälä jonkun aivotoiminnassa on vikaa, niin se on sinulla.


kuuev

> Kauanko me tätä jatketaan ? No sanotaan nyt vaikka kolme vuotta vielä. Jos siihen mennessä ei tilanne ole parantunut niin voidaan luovuttaa mun puolesta.


Fit_Library1023

Korona virus tulee käymään moneen otteeseen kaikki ihmiset maapallolla läpi. Tämä on tilanne. Meillä on Suomessa vanha ikääntyvä väestö. Pitääkö meidän maailman loppuun, tai siis talouden/mileterveyden loppuun odotella jotain hokkuspokkus temppua?


DoubleSteve

Eläkeläiset äänestää; nuoret eivät.


[deleted]

Ja silloinkin oltiin hysterian vallassa. Ehkä pitäisi tajuta että media koittaa aina myydä pelkoa?


JamiDoesStuff

aina on yks....


glarbung

Tervetuloa megaketjuun, siellä ei ole vain yksi.


BrilliantMaize7

Ja ihan aiheesta, jos luvut nousee eksponentiaalisesti.


Jaamies97

Ja nyt ne nousee, mut vaalejakaan ei olla siirtämässä


flowerpiercer

Miks niitä pitäis siirtää? Monet on jo käyny äänestämässäkin


Jaamies97

Koska vuosi sitten kuntavaaleja siirrettiin pahentuvan tartuntatilanteen takia


BrilliantMaize7

Vähän turhaa näpräämistä enää tässä vaiheessa jos tavara on jo tuulettimessa.


vin227

Tajuttiin pelätä ja kaikki meni hyvin. Olisi voinut mennä myös hyvin toisin.


Finboror

Pelottelulla tienaa enemmän. Eihä ketään kiinnosta otsikko jossa lukee "mitään ei ole tapahtunut, ei hätää"


Someone9339

Ja tämä ei kuulu koronavirus megaketjuun? :D Yks iso vitsi tämä subreddit


Xanaksia

Mikä ero sillä on käytännössä että onko 26 vai 15000 tartunnan saanutta?


betelgz

Se että kun lyöt pääsi katuun ja vuodat kuiviin, kukaan ei hoida sinua.


Rapameister

Miksi ei hoida?


betelgz

Ei ole hoitajia ja/tai hoitajat hoitavat jo muita.


Rapameister

Hoitavat tartunnan saaneita?


betelgz

Sitä 1%:a tartunnan saaneista joka kaikesta huolimatta sairastuu vakavasti, kyllä.


Rapameister

Perustuu mihin tilastoon? Ja nyt omikronia koskevaa dataa vain, kiitos.


betelgz

Varmistan, haluat siis tilaston jossa todetaan että 15000 omikroniin sairastunutta aiheuttaa enemmän sairaalahoitojaksoja kuin 26 omikroniin sairastunutta? Laitetaanko samaan syssyyn tieteellistä faktaa sille miksi vesi on märkää ja aurinko nousee idästä?


Rapameister

Eli sulla on jokin tilasto siitä, miten omikron kuormittaa sairaanhoitoa? Miksi et sitä tähän laittanut?


betelgz

Koska se ei ole relevanttia? Hesarista näet käyrän suunnan sairaalahoitojaksoille jos kerran tekee mieli kiistää koko sairaanhoidon kuormituksen olemassaolo :D


1337jokke

Vittu sä oot kyllä tyhmä äijä :D


Xanaksia

Kenes vika se sitten on?